Het voetbalseizoen is weer gestart

Wij zien vaak kinderen bij ons in de praktijk met hielpijn, deze klacht komt vaak voor wanneer het voetbalseizoen weer begint. Wat is die hielpijn precies en waar komt het vandaan? Het is eigenlijk een ontsteking van de groeischijf van het hielbeen (wij noemen dit Morbus Sever) dit uit zich vooral in hielpijn.

Hoe ontstaat Morbus Sever?

De snelle groei in de hielschijf en overbelasting zijn vaak de oorzaak van deze klachten. Morbus Sever komt vaak voor bij sporten waar veel gerend en gesprongen wordt (denk hierbij aan voetbal en volleybal). Wij zien het vaak aan het begin van het seizoen omdat na een rustperiode ineens te intensief gestart wordt met het sporten. Het hielbeen raakt dan ontstoken/overbelast.

Het is een klacht die door een lange rustperiode vanzelf over kan gaan. Het is echter nooit onze insteek om kinderen te laten stoppen met bewegen, dit is juist wat wij adviseren. Wij kunnen door het maken van een echo beoordelen of het hielbeen inderdaad ontstoken is. Wij maken vaak voor deze kinderen een zooltje of een hakje (halve zool) waardoor kinderen eigenlijk gewoon kunnen blijven sporten zonder pijn. Zodra kinderen zijn uitgegroeid verdwijnt deze aandoening ook en zijn de zolen in veel gevallen niet meer nodig.