Kindervoeten!

Je leert kinderen van alles o.a. tanden poetsen, maar wat leren kinderen over hun voeten? De voeten veranderen namelijk gedurende je hele leven. Een kindervoet groeit snel. Bij baby’s zijn de voeten nog niet volledig ontwikkeld. Zodra de eerste stapjes rond het eerste levensjaar worden gezet adviseren wij zeker om de peuter op blote voetjes te laten lopen. Zo kunnen de spieren normaal groeien en kracht ontwikkelen. Als de peuter de wereld buiten gaat ontdekken zijn lichte maar vooral ook flexibele schoenen van belang. Bij kinderen tussen de 2-5 jaar komt de X stand van de benen vaak voor. Meestal corrigeert deze stand zo rond het 5de jaar vanzelf. In sommige gevallen gebeurt dit niet en dan is verder onderzoek nodig door bijvoorbeeld een podotherapeut.

Wij raden aan om de schoenmaat regelmaat (maandelijks) te controleren. Een veel voorkomend probleem waar je als ouders/verzorger vaak niet om denkt zijn om de sokken ook in de juiste maat te dragen. Deze zijn minstens zo belangrijk!

Het kopen van kinderschoenen vinden veel ouders lastig, want waar let je nou precies op? Hierbij een aantal handige tips:

  • Goed passende hiel
  • Hoge wreefsluiting ( dit voorkomt het schuiven in de schoen)
  • Breedte van de schoen
  • 1cm groeilengte ( groei en afwikkeling van de voet)
  • Buigzame loopzool ( afwikkeling van de voet)

Kinderen geven niet snel pijn aan, mochten kinderen aangeven pijn in de voeten te hebben of vaak vallen, kan dit een reden zijn voor een voetonderzoek. De beste training voor kindervoeten is lopen op blote voetjes!

  • Op de foto zie je Emma. Emma kwam bij ons en is met prachtige roze zolen (die precies bij haar jurk paste) de deur uitgelopen om haar klachten te verhelpen.